Joseph Kony...


...minns ni det namnet? Blev ju en stor grej over hela varlden nar en human rights grupp la ut en dokumentar om honom pa YouTube.

Idag intervjuade jag en tjej som blev kidnappad av guerilla ledarens Lord's Resistance Army i 2002. Hon var 14 ar och hangde tvatt utanfor sitt hem i Uganda nar de tog henne.

Hon blev valdtagen varje dag och tvingad att ga ut i strid med de andra barnsoldaterna. Hon sag sig basta van skjutas till dods. Hon forsokte rymma och straffades med 80 piskrapp.

Fyra ar senare valde Kony's senior commanders henne till att bli hans "fru".

Hon blev gravid men barnet foddes inte under varkarna. Tva veckor senare berattade hon att barnet maste ha dott i magen och bad om att de skulle mercy skjuta henne.

De vagrade doda henne men skarde upp hennes mage med en oslipad kniv och tog ut det doda barnet. De hade inget att sy igen hennes mage med sa de virade in hennes mellangarde i tyg istallet.

De tvingades snart att uppsoka ett sjukhus for henne och da rymde hon, i 2008.

Nu ar hon 22 ar och drommer om att bli en human rights advokat och oppna ett barnhem i Uganda.

Det var intressant och rorande att prata med henne. Hon berattade att efter hon blivit fri traffat mannen som kidnappade henne i 2002. Hon forlat honom, for att hon visste att han egentligen inte ville men var under order fran Kony.

Ursakta klyschan men det ar nar man traffar sadana som henne som man undrar hur man kan klaga pa smasaker i ens liv. Hon log stort nar hon pratade om sina studier och sa att hon kande sig 'blessed' att hon fatt mojlighet att ga i skolan igen.

Las mer har
http://manly-daily.whereilive.com.au/news/story/abducted-at-14-by-kony-the-warlord/

Nar jag kom tillbaka till redaktionen var min nasta intervju med en stylist for en artikel om Melbourne Cup trender. Kandes bisarrt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0