Att flytta till Sverige



En bekant, S har foralskat sig i en tjej fran Stockholm och akte dit for att testa att bo dar for 8 manader sedan.

Sprang pa honom i helgen och fragade hur han hade det i Sverige.

Det visade sig att han efter att ha bott med henne i Stockholm i 8 manader hade flyttat tillbaka till Cronulla och nu vantade pa att svenska flickvannen skulle flytta hit istallet.

'I hated it,' sa han och sag ut som han ville saga 'forlat!' precis efter.

En liten del av mig blev forolampad, en storre del tyckte synd om honom att han hade varit i Sverige over vintern.

Han forklarade att han tyckte det var jattesvart att traffa nya vanner. Att de flesta bara satt hemma pa vardagarna, och gick ut och drack for mycket nagon lordag da och da.

'The Swedes just hibernate for nine months of the year and then go crazy for three months. Why?' fragade han mig.

Ja, vad svarar man? Det kyliga vadret? Att inte alla ar sadana?

Det kandes som om de vanliga fordomarna, att svenskar ar otrevliga och inte sarskilt pratglada nar det galler nya manniskor och dricker for mycket de fa gangerna (lonehelgerna) vi gar ut, stamde for honom. Och det kandes lite trist.

Plus att han bodde i centrala Stockholm och inte ute i fororten och anda upplevde det som att det inte var mycket liv o rorelse ute pa vardagarna.

Jag tycker dock inte det ar sa konstigt att man inte gar ut nar det ar 15minus o sno:S Jag hade hellre myst hemma!

Men men, jag tyckte det var trakigt att han inte gillade det.

Kanner ni nagon som har flyttat till Sverige? Vad var deras forsta intryck, och hur trivdes de?


Kommentarer
Postat av: Amanda

Jag känner många, mest av allt min man som nu har bott i Skandinavien i 8 år. VIsst saknar han AUstralien, men han vet på samma gång att hans bild är aningen romantiserad, och ofta när vi möter australienare finner han dem ofta ignoranta nuförtiden. Vad han mest saknar är den aktiva livsstilen, att kunna gå ut och surfa innan jobbet, sen grilla på stranden på eftermiddagen. Men han är medveten om att det också är annorlunda nu eftersom alla hans vänner numera har barn och inte skulle kunna vara lika spontana som förr.

Han trivdes inte alls i Danmark där vi bodde först, och efter det tycker han jättemycket om Sverige. Han tycker det liknar Australien på många sätt, också människornas attityd, och han har många vänner. I Danmark störde han sig på att alla hade samma intressen och tyckte och tänkte likadant medan han i Sverige gillar att människor är lite mer excentriska.

Många andra vänner har stannat pga ekonomin, speciellt om de vill ha barn och studera.

2012-03-20 @ 11:22:16
Postat av: Marie

Typiskt att de största fördomar om svenskar stämde. Jag tycker inte vi är otrevliga men uppfattas nog så eftersom vi kan va väldigt reserverade. Men vad jag har förstått genom andra och genom att ha bott utomlands att vi svenskar är så i början men att vi sedan, när man känner oss, är väääääldigt öppna och frigjorda. Där är tex amerikaner tvärtom. De anses så artiga o välkomnande, men sedan upplevde jag att efter det tar det stopp. Drar såklart inte alla över en kam, men det var så jag upplevde det hela. En av mina bästa vänner har bott i Sthlm i över 2 månader (är fr London) o han älskar det. Tycker kvalitén på livet är bättre här. Renare, friskare. Däremot tycker han sve är dyrt, vilket jag inte fattar alls. London är extremt dyrt!! ;)

2012-03-20 @ 11:41:27
URL: http://mariesmoviezone.blogg.se/
Postat av: Nicole

min kille älskade det i Sverige, det är också därför vi flyttar tillbaka han gillar inte Australien längre för allt är samma överallt här. Han är förälskad i säsongerna i Sverige, hur bra vänner man får när man kommer nära svenskarna (även fast de är lite svåra i början) samt han älskar ha hela europa nära. Men det är ju helt smaksak tror jag! Han fick ju väldigt många nära vänner rätt snabbt i Sverige när han var där

2012-03-20 @ 12:31:06
URL: http://theweirdone.blogg.se/
Postat av: Mia

Jag tror inte att vi är annorlunda än andra människor men vi är formade av vårt klimat och kylan gör ju att vi umgås hemma hos folk. Vi svenskar anses ju ha de dyraste och mest stylade inredningarna i världen och det är ju för att vi investerar i hemmen eftersom det är där vi umgås. Vi umgås inte mindre men vi umgås annorlunda från varmare länder som Australien. Däremot tror jag det är ganska svårt att komma till Sverige som ny för man kan inte lika spontant lära känna folk, man måste ju liksom bli hembjuden. Ja, svenskar får man kämpa med men när man väl lär känna dem är de ju ganska fina. Eller vad säger du? :) #partisk

2012-03-20 @ 19:50:01
URL: http://www.theswedishgirl.blogspot.com
Postat av: Anna

Jag känner en aussie tjej som flyttade till Stockholm bara sådär, hon kände ingen där, hon tyckte bara det skulle vara kul. Det var 6 år sedan! Hon älskar det. Däremot upplevde jag själv Stockholm precis som din kompis beskrev, jag bodde där i 9 månader i 2002 - sen drog jag permanent. Det gick helt enkelt inte!

2012-03-20 @ 23:15:27
URL: http://www.life-of-anna.blogspot.com/
Postat av: Swedish Army Wife

Jag tror nog det är likadant i alla länder med snö och minusgrader, ingen vill ju vara utomhus då så det där naturliga hängandet och socialiserandet finns inte under vinterhalvåret tyvärr. Han skulle bott där över sommaren istället :)



(Jag visade G närbilden på pälsansiktet och han skrattade högt hehe...himla fina grannkissar!)

2012-03-21 @ 02:52:42
URL: http://swedisharmywife.blogspot.com
Postat av: Christina

Ja jag hör också det där från amerikanare, "you swedish people are so cold", bla bla :-)



Just Stockholm känns speciellt på många sätt, jag är inte säker på att den lättaste platsen för någon som flyttar till Sverige är Stockholm... hade själv svårt att få nya vänner där :-) Om man studerar är ju Uppsala kanon, studenter kan inte beskyllas för att vara kalla på nationerna :-) Träffade många utbytesstudenter där och har träffat på några som haft ett utbytesår i Uppsala här i Silicon Valley och de var lyriska, de ville gärna tillbaka till Sverige :-)

Idag hos frisören dissade frisören och kunden bredvid mig den svenska versionen av The Girl With The Dragon Tatoo för de svenska skådespelarna var för gamla och oattraktiva.... de försökte prata bort det när de insåg att jag var svensk :-D



Kram!

2012-03-21 @ 06:05:25
URL: http://mylifeinsiliconvalley.wordpress.com
Postat av: Rebecca

Jag haller val med Anna (life-of-anna) att det var av just dessa anledningar som jag ocksa lamnade Sverige...! Jag hade visserligen haft i huvudet sen jag var 15 att jag ville ut och resa, men efter att jag gjort det ett tag gick det bara inte att komma tillbaka till Sverige langre... Jag tycker fortfarande att det ar jattevackert och att man visst kan ha kul och traffa nya manniskor och allt sant, men jag tror faktiskt att manga av fordomarna tyvarr stammer, speciellt om man kommer fran ett annat land och inte pratar spraket etc, sa jag kan forsta ifall utlanningar kan tycka att det ar svart att "komma in".

2012-03-21 @ 13:16:22
URL: http://www.liveasiftoday.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0